perjantai 24. marraskuuta 2017

Kuhakesä 2017

Hiljaista on pidellyt täällä jo pidemmän aikaa. Kesä oli ja meni ainakin kalenterin mukaan vaikka säät eivät aina niin kovinkaan kesäisiä olleet. Keväällä tuli yllättäen eteen tarjous jota mutusteltaessa vierähti tovi. Asiat lähtivät kuitenkin melko nopeasti rullaamaan ja eipä aikaakaan kun oltiin jo valmistelemassa koko perheen muuttoa toiselle mantereelle. Tällainen prosessi ottaa aikansa mutta kyllä sitä kalallekin ehdittiin vaikka tällä palstalla hiljaisempaa olikin.

Koljolla.

Merilohikausi taputeltiin perinteisesti Helsingin edustalla Suomenlahden Uistelijoiden järjestämässä Merilohen SM-uistelukilpailussa. Kilpailu oli siitä poikkeuksellinen että luontoäidin puututtua agendaan, vietettiin koko viikonloppu laiturissa säätiedotuksia tarkkaillen -vesille ei siis ollut asiaa.

Kuhakausi starttasi perinteisesti juhannuksesta Näsijärvellä. Kolea kevät ja alkukesä piti vedet viileinä oikeastaan koko kauden, Näsijärven kokoinen syvä vesistö kun ei ihan hetkessä lämpene. Kylmä vesi ei kuitenkaan kuhankalastusta haitannut. Kalaa löytyi heti alkukaudesta ja pitkin kesää ihan samoilta paikoilta kuin aiemminkin niin Koljonselän kuin Näsinselänkin puolelta.

Ruokakokoa.

Kalastustekniikka oli meillä koko kauden hyvin simppeli ja perinteinen. Isoja kelkkoja ei käytetty järvellä kertaakaan vaan levityksestä vastasi Ghostin plaanarit. Suurin etu omaa kalastusta silmällä pitäen on siinä että tietyllä painotuksella varustettu viehe saadaan takaisin aina samalle paikalleen.
Kaksareita vedetiin ainoastaan sivutönköissä. Vieheinä pääsääntöisesti Räppärit ja sivutönkköjen vetureina Karikko 18cm ja 24cm pituuksissa -ei siis mitään uutta auringon alla.
Tämä oli jo toinen kausi kun mentiin pääsääntöisesti ilman kaksareita ja kohtuu pienellä vapamäärällä. Kalantuloon tämä ei ole ainakaan negatiivisessa mielessä vaikuttanut. Simppeli setuppi ja tarkempaa kalastusta.

Ottiväri.

Kuten sanottua kesä oli kylmä ja vedet pysyivät viileinä. Ilmeisesti tästä johuen kuhat Näsijärvellä pysyivät kovasssa liikkeessä läpi koko kauden vaihtaen aktiivisesti vesikerrosta. Toki tätä liikehdintää tapahtuu aina mutta mielestäni nyt se oli poikkeuksellisen vilkasta ja ottisyvyys saattoi vaihtua nopeasti. Joka päivä ja ilta piti hakea ottisyvyys ja toimivat värit uudestaan. Monta lämmintä kesäkautta on aiemmin Näsillä pystynyt vetämään tuloksellisesti "samoilla säädöillä" läpi kesäkauden kun on kerran toimivat syvyydet ja värit löytänyt.
Määrällisesti kalaa tuli tasaisen hyvin Elokuun loppuun asti jolloin oma kausi pistettiin pakettiin. Näsijärven kuhakanta tuntuu voivan paksusti ja hyvä niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti